Vzdělávání CyberSec: Znalosti, které chrání data - Dění v agenturách - Asociace.BIZ

Vzdělávání CyberSec: Znalosti, které chrání data

1.9.2017

Prakticky každý měsíc se v médiích setkáváme s nějakou formou hackerského útoku. Cílem jsou často zákaznické databáze. Nyní přichází na trhu unikátní e-learning CyberSec, který školí zaměstnance v kybernetické bezpečnosti dat. Zaměřuje se na laiky, kteří by mohli udělat chybu kvůli neznalosti rizik.

V minulosti byla ochranou dat téma pro IT odborníky, dnes už je to problém řadových zaměstnanců. Mnohem zranitelnější je počítač vaší účetní, než server, o který se stará tým odborníků.

Mnoho lidí si neuvědomuje, jak málo stačí, aby způsobili problémy. Stačí otevřít přílohu e-mailu nebo vložit do počítače flash disk s malwarem.

Agentury AITOM a IDC-softwarehouse několik měsíců pracovali na vzdělávacím systému, který by seznámil laiky se zásadami bezpečnosti v kybernetickém prostoru.

Komplexní vzdělávání pro všechny

E-learning obsahuje 6 kurzů – věnuje se používání e-mailu, zálohování bezpečnost i připojení, tedy tématům se kterými se každý uživatel setkává takřka denně.

„Obsah kurzů jsme dlouho konzultovali i s klienty, aby byl dostatečně obsáhlý, ale přitom i srozumitelný pro běžné lidi. Snažili jsme se zjednodušit složité principy,“ popisuje vznik Jakub Provazník z AITOMu, „Nakonec jsme připojili ještě 6. kapitolu, která se týká práva. Například, že můžete uzavřít smlouvu e-mailem, ví jen velmi málo lidí.“

Právní otázky se konzultovaly s firmou Stuchlíková&Partners, nakonec zkontroloval legislativní správnost všech kurzů.

„Snažili jsme se, aby vzdělávání bylo dostupné pro všechny firmy. Protože ochrana dat je problém nás všech. Navíc poznatky kurzisté využijí v soukromí,“ doplňuje Provazník.