Nový web SOS dětské vesničky postaví AITOM

img

13.9.2017

AITOM zvítězil ve výběrovém řízení neziskové organizace SOS dětské vesničky na nové webové stránky. V průběhu léta proběhlo uživatelské testování a veškeré analýzy v rámci vstupní studie.

Výběrové řízení probíhalo v červnu. AITOM zaujal a zvítězil díky postupu, jak navrhnout web přívětivý pro uživatele. Prozatím proběhla analytická část prací, tedy:

Analýza person pomocí VPC (Value Proposition Canvas)

Uživatelské testování

Analýza klíčových slov

Návrh marketingové strategie

Návrh wireframů webu

Průběžné strategické workshopy

Výsledkem je nyní model webu a zadání pro další vývoj. Nové stránky by měly být spuštěné na přelomu roku.

Češi častěji přispívají na charitu jednorázově

Uživatelské testování probíhalo s uživateli laiky. Omezen byl pouze věk, a aby dotyčný napracoval v neziskovém sektoru. Agentura AITOM se předem testerů neptala, zda přispívají na neziskové projekty. Přesto všichni testeři jednorázově přispívají na projekty, které je zaujmou. Z toho lze usoudit, že Čechům není osud jiných lhostejný.

Polovina si kupuje „kytičky“ v rámci Dne boje proti rakovině, třetina přispěla na psí útulek. 60 % testerů podpořilo nějakým způsobem děti v nouzi (ať už přes UNICEF nebo příspěvkem na klauny v českých nemocnicích).

Zaměření organizace ale testeři neznají

Všichni testeři organizaci znali, ovšem neměli přesný obrázek o tom, co přesně dělá či jak dětem pomáhá. Předpokládali, že se zaměřují jen na vesničky či představují osobnější variantu ústavní péče (například, že jedna teta se stará o méně dětí).

Je velmi důležité, aby donoři neziskových projektů věděli, na co se jejich peníze využívají. Odbourá to nejistoty i etické otázky. Organizace SOS dětské vesničky se totiž v první řadě zaměřuje na krizovou pomoc v rodinách. Jejich cílem je v maximální možné míře vytvořit vhodné prostředí v původní rodině, aby děti nepotřebovaly ani pěstouny, ani ústavy.

Na základě těchto výsledků se AITOM zaměří na lepší prezentaci práce organizace. Bude komunikovat také na příběhy konkrétních dětí v krizových situacích, aby si uživatelé pomoc představili i v osobnější a praktické rovině.